Uprkos tome što je roditeljstvo u kasnijem životnom dobu povezano sa povećanim rizikom od brojnih komplikacija, naučnici su ustanovili da parovi koji dobiju decu u poznim godinama veoma pozitivno reaguju na rođenje deteta, a isto važi i za ljude koji su natprosečno obrazovani.

Roditelji starosti između 35 i 49 godina najsrećniji su u periodu oko rođenja deteta i ta izražena sreća kod njih najduže ostaje prisutna. Sreća tinejdžera koji su postali roditelji uglavnom opada vremenom, a ne raste čak ni u periodu oko porođaja.

Kod onih koji su postali roditelji između 23. i 34. godine sreća raste do prvog rođenja, ali nakon godinu ili dve opada do prosečnog praga ili se čak spušta ispod proseka.

"Činjenica da kod starijih roditelja koji su obrazovaniji blagostanje raste, za razliku od mlađih i manje obrazovanih koji imaju ravne ili čak nizbrdo putanje sreće mogla bi da bude razlog zašto je odlaganje stvaranja porodice u poslednje vreme postalo tako uobičajeno", objasnila je Rejčel Margolis, profesorka Univerziteta "Vestern" u Kanadi, prenosi Superžena.