Duži dan može pomoći deci da duže ostanu fizički aktivna, što "nije zanemarljivo", kažu naučnici koji su uporedili 23.000 dece uzrasta od pet do 16 godina iz Engleske, Australije, Amerike, Norveške, Danske, Estonije, Švajcarske, Brazila i portugalskog ostrva Madeira.

Pogledajte i Prvi sat bebinog života

Kako bi testirali efekte dnevne svetlosti na fizičku aktivnost dece, mališani su nosili akcelerometre - elektronske uređaje koji mere pokrete tela. 

Rezultati su pokazali da je ukupni nivo dnevne aktivnosti bio 15 do 20 odsto viši leti, kada sunce zalazi posle 20 časova, nego u zimskim kada mrak pada već oko 17 sati. To je naročito važilo za evropsku i australijsku populaciju. 

Pogledajte i Jesenji virusi kod dece

Autorka istraživanja dr Ana Gudman iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu kaže: "Ova studija daje najubedljivije dokaze do sad da smena dana i noći igra važnu ulogu u aktivnosti dece". 

Otkriće je objavljeno u Međunarodnom žurnalu bihejvioralnog nutricionizma i fizičke aktivnosti, prenosi B92.

Pogledajte i Jesenji plodovi kao ukras u domu

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.