U istraživanju Opšte bolnice u Masačusetsu učestvovalo je 14 žena koje su rodile najmanje jedno dete uzasta između dve i deset godina i imale psa koji je u njihovom vlasništvu bio više od dve godine. Eksperiment je izveden na sledeći način: ženama su pokazivane fotografije njihove dece i njihovih pasa, a magnetna rezonanca je beležila moždanu aktivnost.

Pogledajte i Zec kao kućni ljubimac: šta sve treba da znate

Delovi mozga koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interacijama, pokazali su rezultati, pokazali su aktivnost dok su žene gledale fotografije i svojih mališana i kućnih ljubimaca.

Pogledajte i Kućni ljubimci pozitivno utiču na ponašanje dece sa autizmom

Ipak, delovi koji su zaduženi za prepoznavanje crta lica i drugih vizuelnih procesa "proradili su" samo nakon posmatranja fotografija pasa, a oni koji su povezani s formiranjem međuljudskih veza aktivirale su se tek po posmatranju fotografija dece.

"Kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u srcima i životima mnogo ljudi, a postoje i uverljivi dokazi iz kliničkih laboratorija koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi", istakla je koautorka studije dr Lor Palej iz Centra za komparativnu medicinu "MGH".

Pogledajte i 9 pokazatelja da je dete spremno za kućnog ljubimca

Ranije studije utvrdile su da se nivoi hormona poput oksitocina (koji je, između ostalog, zadužen za formiranje "majčinske ljubavi") podižu nakon interakcije s kućnim ljubimcima, dodala je dr Palej.

"Nove tehnologije snimanja mozga omogućile su nam da razumemo neurobiološku bazu veze, što je vrlo uzbudljivo", objasnila je ona.

Pogledajte i I ljubimci vole plišane igračke! (FOTO)


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.