Za samo nekoliko sedmica u Švedskoj će se roditi dve bebe čijim majkama su transplantirane materice njihovih majki! To će biti prve dve porodilje na svetu čija nerođena deca rastu u istim maternicama u kojima su svojevremeno rasle i one same.

Pogledajte i Rođena prva beba iz presađene materice! (FOTO)

Ova je vest okupirala svetske medije samo nekoliko dana nakon što je, takođe u Švedskoj, rođeno prvo dete iz presađene materice – maleni Vinsent.

Njegovoj mami (36) je matericu donirala porodična prijateljica (61) koja je već prošla menopauzu.

Iskustvo sa švedskom porodiljom pokazalo je da se ovakve trudnoće mogu uredno razvijati. Šveđanka u sebi još ima presađenu maternicu jer će joj ona možda trebati za još jednu trudnoću.

Sve ove žene, do pre nekoliko godina, nisu imale nikakvu šansu da postanu biološke majke jer nemaju sopstvene materice. Revolucionarni pomak u medicini ipak je ispunio njihove snove o rađanju deteta, a stručnjaci širom sveta važnost uspeha u transplantaciji materice upoređuju s uspehom koji je svojevremeno bio pripisan prvoj transplantaciji srca u svetu.

Pogledajte i 10 važnih činjenica o miomu materice

Tri Šveđanke su deo projekta tamošnjih naučnika koji su godinama radili na tome da presađivanje materice i donošenje deteta na svet iz takvog organa postane stvarnost. Dr Liza Johaneson iz Univerzitetske bolnice "Sahlgrenska" u Geteborgu kaže da se dve trudnice s transplantiranim matericama osećaju odlično, a porođaji se očekuju tokom novembra.

Neke žene rađaju se bez materice, dok je nekima morala biti otklonjena operativnim zahvatom, najčešće zbog malignih bolesti. Stručnjaci kažu da bi se materica mogla transplantirati i ženama koje su imale više spontanih pobačaja, te ne uspevaju da iznesu trudnoću do kraja. Za rođenje prve bebe iz transplantirane maternice dr Jozo Blajić, iskusni hrvatski ginekolog i akušer, kaže da, iako je reč o medicinskom uspehu koji zaslužuje pažnju, ipak ne bi trebalo od jednog uspešnog slučaja praviti euforiju.

Pogledajte i Pametne bebe duže ostaju u materici

"Kod ovakvih metoda sve je mnogo složenije nego što se čini, a proći će decenija pre nego što transplantacija materice uđe u redovnu kliničku primenu. Kod materice je problem što kao transplantirani organ ne funkcioniše sama za sebe, nego zavisi od mnogo drugih sistema u organizmu, hipotalamusu, hipofizi, te funkciji jajnika i raznih žlezda. Sve vezano uz transplantaciju materice još je u fazi ispitivanja i zasad je mnogo nepoznanica", tumači dr Blajić.

Prof. dr Velimir Šimunić, predsednik Zavoda za humanu reprodukciju u hrvatskoj Klinici za ženske bolesti i porođaje, kaže da je medicini dobrodošao svaki takav uspešan zahvat kao što je presađivanje maternice. Sve je više žena, kaže prof. dr Šimunić, koje zbog odlaganja majčinstva ostaju bez materice i sve je više onih koje nemaju dovoljno razvijenu matericu zbog različitih malformacija. U ovom trenutku, kaže ovaj lekar, u Hrvatskoj je i oko 150 žena koje su rođene bez materice. To spada među češće abnormalnosti polnog sistema.

"Na ove značajne pomake u medicini i uspehe s transplantacijom materice u razvijenim zemljama ja i ostatak struke u Hrvatskoj gledamo s divljenjem. Hrvatska je, ipak, relativno daleko od toga, jer takvi zahvati zahtevaju dodatne napore i materijalnu potporu koju mi nemamo. Kod nas će to sporo ići", kaže prof. dr Šimunić, koji predviđa da će se presađivanja materice kod nas raditi tek za deset godina, prenosi 24sata.hr.

Pogledajte i Redovni pregledi su najvažniji u prevenciji raka grlića materice

Dosadašnji postupak:

  • Donorke moraju imati zdravu matericu. Sve su dosad prošle kroz menopauzu.
  • Pacijentkinji se presađuje materica i potom se čeka da se vidi da li je funkcionalna.
  • Ako je organ u redu, obavlja se postupak medicinski potpomognute oplodnje.
  • Oplođena jajna stanica vraća se u transplantiranu maternicu koja ju je spremna prihvatiti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.