Sećate li se onih predivnih trenutaka kada su svi članovi vaše porodice došli da prvi put vide vašu novorođenu bebu i gledali je s divljenjem?

Mazili su njene obraščiće i prstiće i pitali se: "Je l' to deda Markov nos?", "On je to nasledio tatine oči?", a često se nađe i poneka prijateljica koja vas u poverenju pita: "Zar beba ne liči na onog tvog bivšeg?".

Iako ovakve komentare većina mama smatra duhovitim, naročito ukoliko je veza o kojoj je reč okončana i godinama ranije, najnoviji naučni podaci ukazuju na to da je i više nego moguće da dete poprimi fizičke osobine bivših seksualnih partnera!

Naime, naučnici Univerziteta u Južnom Velsu su na vinskim mušicama sproveli istraživanje koje ukazuje upravo na to, kako prenosičuveni listThe Guardian.

Tako je otkriveno da je dete na rođenju najčešće identične veličine koje je na rođenju bio i majčin prvi seksualni partner. Veruje se da bi nezrele jajne ćelije ženke vinske mušice mogle apsorbovati molekule semene tečnosti prvog majčinog partnera, što je ujedno i jedini mogući odgovor na pitanje kako je uopšte to moguće.

"Još uvek ne znamo odnosi li se to i na druge vrste", objasnila je autorka studije dr Anđela Krin.