Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče i sasvim je dovoljno do bebinog šestog meseca. Dojenje nije samo proces ishrane deteta, nego povezuje majku i dete i idealna je razmena ljubavi, topline, sigurnosti i nežnosti, kaže pedijatar Ljiljana Dobić.

Bebe koje sisaju mnogo su zdravije, a kasnije postaju uspešniji ljudi, tvrdi ona. Za majke je dojenje najkomforniji i najjeftiniji način ishrane bebe.

VIŠE Mama mami: 10 najboljih saveta za uspešno dojenje

Novinari portala 021 pitali su dr Dobić šta da jede majka da bi imala dovoljno mleka. Kako bi mama mogla da doji, mora redovno da jede, a potrebna joj je zdrava, sveža i dobro izbalansirana ishrana, odgovara ona. Opterećene i premorene, novopečene mame često preskaču obroke, a to je velika greška.

Ishrana dojilje trebalo bi da bude bogata belančevinama, kalcijumom i vitaminima. Preporučuje se i unos veće količine tečnosti – vode, soka, mleka, čaja i različitih supa. Nema potrebe za preterivanjem u ishrani, ali je poželjno unositi malo više voća, povrća, kvalitetnog mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

VIŠE Kako da se pripremite za uspešno dojenje

Trebalo bi izbegavati namirnice koje bi kod deteta eventualno izazvale grčeve i poremećaj varenja. Od povrća to su kelj, crni i beli luk, paprika, grašak i pasulj, a od voća kruške. Treba izbegavati jake začine, čokoladu i crnu kafu u preteranim količinama.

Za vreme dojenja nije dozvoljeno pušenje, naročito u prostorijama u kojima dete boravi, niti konzumiranje alkohola. Naravno, čaša vina povremeno neće naškoditi ni dojilji, niti njenom detetu.

VIŠE Dojenje - problemi i kako ih prevazići

Ukoliko količina mleka za podoj nije dovoljna, treba uvesti adaptirano mleko kao dodatak dojenju, ali nastojati da beba većim delom dobije majčino mleko, a manje ono iz flašice.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.