Svaka kultura ima svoju tradiciju kada je rođenje deteta u pitanju. Dok mi povodom rođenja devojčice kupujemo roze haljinice i lutkice, u selu Piplantri u Indiji tim povodom zasade 111 stabala.

Tako je, kada god se rodi devojčica u tom selu, 111 stabala se sadi u njenu čast!

U većini indijskih sela, rođenje ženskog deteta kroz istoriju je bilo kao neka vrsta tereta za porodicu, zbog velikih troškova prilikom udaje. Kao rezultat, devojčice su često manje nagrađivane od dečaka, mnoge se udaju pre osamnaeste godine, a svega nekoliko dobije odgovarajuće obrazovanje.

Nasilje prema ženama dolazi upravo od tog stava koji i dalje prednjači u Indiji. Dokumentarac "Indijske devojčice" je skoro zabranjen zbog prikazivanja silovanja i zlostavljanja žena u toj državi.

Suprotno tome, tradicija sađenja stabala zbog rođenja devojčice u Piplantriju potpuno odbacuje ova istorijska ograničavanja, i neguje nadu da će se stav prema ženama promeniti vremenom.

Ovo je započeo bivši vođa sela Šjam Sundar Palival u čast svoje ćerke koja je mlada preminula. Iako više nije na čelu ovog sela, Palivalova tradicija se svakako nastavila.

Kada se devojčica rodi, stanovnici sela se sakupe kako bi stvorili neku vrstu poverenja u devojčicu. Roditelji doprinesu jednu trećinu sume od 31 000 rupija, što je oko 500 dolara. Ovaj novac se ostavlja sa strane kao fond za devojčicu kada napuni 20 godina. Time se osigurava da devojčica neće biti smatrana finansijskim teretom za roditelje. 

Zauzvrat, roditelji potpisuju legalan dokument kojim potvrđuju da ćerku ne smeju udati pre osamnaeste godine, i da će dobiti odgovarajuće obrazovanje. Dokument potvrđuje i to da će 111 stabala biti zasađeno.

Ovo je jako dobra ideja, a uz to sađenje stabala osigurava da će priroda moći da podrži naredne generacije.  

Ne samo a ova prelepa tradicija iskazuje duboko poštovanje žena u selu, nego pokazuje i dubok osećaj za prirodu.

Jedan tata je izjavio da posmatranje mladog drveća izaziva u njemu istu emociju kao i uspavljivanje ćerkice.

Stabla postaju simbol samog deteta, te stanovnici sela čuvaju drvo od termita sadeći aloju, kao što čuvaju devojčicu od poteškoća tokom života.

Veza između socijalnog zdravlja i zdravlja sredine ovog sela je ogromna, a Palivalova tradicija je stvorila sigurnu budućnost ovoj zajednici.

Tokom poslednjih šest godina zasađena je četvrtina od ukupnih milion stabala u Piplantriju. Selo zaista živi u harmoniji, a dokaz je i neverovatno niska stopa kriminala. 

Kada vidimo ovakve veze između socijalnih problema i prirode, možemo pronaći rešenje za najveće svetske probleme. Možda ne mislite da će maleno drvo nešto promeniti, ali zapamtite da će nekada izrasti u ogromno stablo.