Jedna londonska advokatska kompanija sprovela je anketu o životu zaposlenih majki, a njeni rezultati su, nažalost, poražavajući - šest od deset majki veruje da su njihove karijere počele da ispaštaju onog trenutka kada su zatrudnele, kao i da su morale iznova da se dokazuju nakon porodiljskog odsustva.

U istraživanju je učestvovalo petsto menadžera, od kojih je trećina priznala da će, zbog porodiljskih odsustava i brige o deci, radije zaposliti muškarce. Uz to, oko 40 procenata ispitanih je priznalo da bi pre angažovali ženu koja nije majka.


VIŠE: Kako biti srećna zaposlena mama?

Štaviše, čak i spontani pobačaj može biti uzrok lošeg tretmana žena od strane nadređenih! Jedna ispitanica je, navodi Gardijan, radila za jednu malu firmu u oblasti informacionih tehnologija oko četiri meseca, a potom je zatrudnela. Saopštila je to svom šefu, ali je ubrzo doživela spontani pobačaj. Kada se vratila na posao, međutim, odmah je otpuštena!

"Praktično sam otpuštena jer sam imala spontani pobačaj", objasnila je ova Britanka koja je želela da ostane anonimna i dodala da je nadređeni više nisu smatrali dobrim radnikom jer bi mogla ponovo da zatrudni.

VIŠE: 5 razloga zbog kojih je dobro biti zaposlena mama

Kao da sve ovo nije previše loših vesti za žene koje žele da se ostvare i kao majke i u poslu, anketa je pokazala da je čak i bračni status problem.

"Bilo mi je veoma teško da pronađem posao u dvadesetim godinama. Udala sam se u 21. godini, a na svakoj prijavi za posao morala sam da istaknem bračni status. Nadređeni su uvek tvrdili da me otpuštaju zbog lošeg ponašanja", priča je jedne sagovornice Gardijana.

VIŠE: Moderna mama: Kako izabrati odeću za posao

Takođe, zapanjujući je podatak da čak trećina ispitanih menadžera firmi veruje da žene nakon što rode bebu više ne rade dobro. Isto toliko ispitanih majki pak smatra da nakon porođaja postaju bolji radnici, uprkos svim teškoćama sa kojima su se suočile.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.