Najnovijim istraživanjem, tim naučnika, čiji je vođa dr Teri Hrubek s Veterinarskog fakulteta u Merilendu, otkrili su da dve hemikalije - ADBAC i DDAC - identično utiču na reproduktivne organe miševa. 

Ove hemikalije prisutne su u mnogim proizvodima s kojima svakodnevno dolazite u kontakt, kao što su sredstva za čišćenje doma, sredstva za dezinfekciju, omekšivači, pa čak i konzervans u kozmetici. Međutim, način na koji one utiču na ljude još uvek je neobjašnjen. 

Ovo nije prvi put da se dokazalo da često korišćene hemikalije imaju uticaj na plodnost. Prošle godine je u časopisu 

Medical News Today objavljen rad bostonskih naučnika u kojem je objavljeno da je bisfenol A (BPA), hemikalija koja se koristi za izradu plastike, takođe pokazao sličan učinak na miševima.

ADBAC i DDAC, prema tvrdnjama dr Hrubek, nikad nisu bili predmet ozbiljnijih toksikoloških analiza, jer su se učestalo počeli koristiti pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pre nego što su postavljeni standardi u toksičkim ispitivanjima.

VIŠE: Kako zaštiti trudnoću pre samog začeća?

Rezultati do kojih je ona došla sa svojim timom naveli su je na pomisao da bi ove hemikalije trebalo da budu podvrgnute temeljnijem testiranju, jer je, nakon što je primećeno smanjenje plodnosti kod miševa, otkrila da su osobe koje su radile u njenoj laboratoriji pre rada s miševima prale ruke s dezinfekcionim sredstvom koje je sadržavalo ADBAC i DDAC hemikalije.

VIŠE: Namirnica korisna za plodnost pripadnika oba pola

Dalja istraživanjasu pokazala da je ženkama miševa koje su bile izložene ADBAC i DDAC hemikalijama trebalo više vremena da zatrudne, a i okot im je bio značajno manji. I ne samo to, nego čak 40 procenata ženki koje su bile izložene ovim hemikalijama nije preživelo do kraja trudnoće.

Dr Hrubek izjavila je da, iako su se ove hemikalije pokazale toksičnima za miševe, još uvek nije jasan njihov uticaj na ljude, jer se prethodno moraju obaviti nova istraživanja, ali je dodala je da, s obzirom na to da se one koriste svakodnevno, verojatno nisu potpuno bezopasne.

VIŠE: Hemikalije u proizvodima za higijenu utiču na razvoj alergija kod dece

“Ako su ove hemikalije zaista toksične i za ljude, one mogu da doprinesu padu fertiliteta vidljivom poslednjih decenija, kao i rastu potrebe za potpomognutim reproduktivnim tehnologijama, kao što je vanelesna oplodnja”, istakla je ona.

Inače, ranije ove godine objavljeni su rezultati istraživanja koji su pokazali vezu između hemikalija u pastama za zube i kremama za sunčanje sa smanjenom funkcijom spermatozoida, što može uticati i na mušku plodnost.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.