Prema jednoj studiji istraživačke kompanije Dilojt, bebe u Švajcarskoj piju sve manje industrijskog mleka i jedu sve manje gotovih obroka. Od početka 2010. švajcarsko tržište hrane za bebe beleži prosečni godišnji pad od 3,9 odsto, dok je u periodu od 1999. do 2009. bilo u snažnoj ekspanziji.

VIŠE: 10 ukusnih voćnih kašica za bebu

Prvi razlog negativnog prodajnog trenda dečje hrane je finansijske prirode. Naime, 83 odsto anketiranih roditelja istaklo je cenu kao faktor koji ih odvlači od kupovine industrijske hrane i mleka za svoju decu, koja bi, prema njihovoj oceni, s obzirom na ekonomsku krizu, morala biti znatno niža. Takođe, veliki broj majki izjavio je da preferira dojenje u odnosu na veštački adaptirano mleko za bebe.

Jedno istraživanje u Švedskoj pokazalo je da industrijsko mleko za bebe sadrži višestruko više gvožđa i mangana od majčinog.

VIŠE: Fotografije dojenja koje svaka mama treba da vidi

Ono što roditelje u Švajcarskoj takođe sve više odvraća od gotove hrane za decu je plastična ambalaža koja je već uveliko predmet kritike zbog moguće penetracije štetnih sastojaka u sadržaj upakovane hrane. S druge strane, ni staklena ambalaža ne predstavlja zadovoljavajuću alternativu.

Zbog svega toga, poznate marke u ovom sektoru nalaze se u problemu i pokušavaju da novim proizvodima oduševe klijente.


VIŠE: Tri ukusne kašice od povrća

Sektor dečje hrane u Švajcarskoj je u velikoj krizi, zaključuje se u istraživanju. Samo marke sa oznakom "bio", koje čine tek pet odsto tržišta, uspele su da zabeleže rast od 2010, i to od 12 do 17 odsto. Još jedino neka mleka obogaćena vitaminima i drugim korisnim sastojcima, beleže rast zahvaljujući snažnom marketingu, prenosi 021.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.