Nekoliko dana pre menstrualnog krvarenja, veliki broj žena uživa u bombonama, čokoladama, kolačica i drugim poslasticama, što nije loš izbor samo zbog eventualnog povećanja telesne mase. Naime, stručnjaci su ustanovili da konzumacija slatkiša u PMS-u izaziva ranije starenje i oštećenja kože.

Dermatolozi koji su najstručniji u oblasti borbe protiv starenja verovali su da su najveći neprijatleji kože sunčanje i pušenje, ali je nedavno utvrđeno da su najveći okidači za oštećenje kože destruktivni molekuli iz grupe AGEs – proteini ili lipidi koji su izloženi glikaciji.

VIŠE: Ženski gen krivac za želju za slatkišima

„Ovi oštećeni molekuli čine ćelije krućim, manje felksibilnim i podložnijim oštećenju i preranom starenju“, rekao je za Hafington Post dr Danijel Sister, koji je među prvima ukazao na promene u ćelijama koje nastaju nakon konzumacije šećera. „Ovom oštećenju su naročito podložni kolagen i elastin, a taj efekat počinje oko 35. godine i brzo se povećava.“


VIŠE: Meksiko zabranio reklamiranje slatkiša

Do pojačane potrebe za slatkišima pred menstruaciju dolazi zbog hormonskih promena kojima je telo žene izloženo u ovim danima, usled čega dolazi do poremećenih vrednosti insulina.

„Unosom slatkiša se, zapravo, samo povećava neravnoteža insulina, zbog čega se stvara začarani krug“, nastavlja dr Sister.

VIŠE: Ishranom i vežbanjem protiv predmenstrualnog sindroma

Šta, dakle, činiti ne bi li smo zadovoljili svoje potrebe za slatkišima bez unosa šećera?

Nutricionista Kejt Lajnveb preporučuje hranu bogatu magnezijumom i gvožđem, pre svega brokoli i seme susama.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.