Već 75 godina, Finska svim porodiljama i njihovim bebama poklanja ove dobro opremljene kutije, bez obzira na njihov ekonomski status. U udobnim kutijama se mogu naći odeća, posteljina i proizvodi koji se koriste tokom prvog meseca bebinog života. Sve što je potrebno da bi trudncia beba dobila „početnički paket“ jeste da majka pre četvrtog meseca trudnoće poseti lekara. Na taj način, postiže se da žene češće odlaze ginekologu i brinu o svom zdravlju.

VIŠE: Neobična tradicija u Finskoj - kutija umesto kreveca za bebu!

Međutim, statistički podaci pokazuju da, uz to što je reč o veoma praktičnoj tradiciji, ovaj običaj pozitivno utiče na zdravlje bebe – najverovatnije zbog uključivanja u zdravstveni sistem, odnosno podsticanja majki da više brinu o svojoj trudnoći. Da ilustrujemo kako to izgleda u brojevima, reći ćemo vam samo da je tridesetih godina prošlog veka od jedne hiljade dece umiralo čak 65-oro, četrdesetih više od osamdeset mališana, ali i da je taj broj decenijama opadao. Štaviše, danas bez života ostaje manje od 5 beba od njih hiljadu i broj nastavlja da pada!

Veruje se da su drastične brojke umrlih smanjene upravo zahvaljujući ovom programu – mame se češće pregledaju, one nisu pod stresom jer dobijaju sve što im je potrebno za početak majčinstva, a njihove bebe dobijaju adekvatnu negu.

Da li biste voleli da i u našoj zemlje mame i bebe dobiju sličan poklončić?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.