Kako piše "Dejli Mejl", u Velikoj Britaniji između dvadeset i trideset procenata parova koji se podvrgavaju procesu VTO uspeva da se tim putem ostvari u ulozi roditelja. Naučnici s Univerziteta u Oksfordu nadaju se da će njihova nova saznanja povećati taj postotak i do pedeset odsto.

Naime, lekari će u budućnosti moći podrobnije da analiziraju strukturu DNK lanca embriona i zahvaljujući tome odaberu najkvalitetnije za pokušaj oplodnje.

VIŠE: Revolucionarno otkriće na polju vantelesne oplodnje

Biomarkeri

su karakteristični biološki indikatori koji se koriste za identifikaciju, fizičkih oštećenja ili poremećaja fizioloških proces kod ljudi ili životinja.

Ovo otkriće je, smatraju naučnici, „novi nezavisni biomarker embrionalne vitalnosti“ i uspeće da obraduje mnoge porodice.

"Verujemo da će dodavanje ovog biomarkera čitavom procesu povećati uspešnost vantelesnih oplodnji za50-60 odsto“, rekla je dr Elpida Fraguli s koledža „Nafild“ Univerziteta u Oksfordu. „To je jednostavno uraditi, traje svega par sati. Iako još uvek nismo utvrdili cenu, uveravam vas da će biti jeftino – tek nekoliko funti."

VIŠE: Pripreme za vantelesnu oplodnju

Samo u Velikoj Britaniji, godišnje se izvede 60.000 vantelesnih oplodnja, a procenat uspešnosti je i dalje izuzetno nizak jer se embrion „ne primi“. To se najčešće dešava zbog genetskih defekta embriona, ali je moguće i kada su oni potpuno zdravi.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.