Medicinska škola Univerziteta u Njujorku sprovela je istraživanje o tome na koji način korišćenje običnih kuhinjskih kašika utiče na doziranje raznih sirupa i utvrdili da se, pri tome, neretko javljaju greške.

"Prelazak na doziranje tečnog leka prema mililitrima mogao bi smanjiti zbunjenost roditelja i broj grešaka pri davanju sirupa, naročito u slučaju grupa kod kojih je rizik za potkradanje grešaka viši, poput onih koji ne znaju dovoljno o zdravlju", navela je autorka studije dr Šona Jin, profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Njujorku.

Kako prenose strani mediji, oko deset hiljada poziva upućenih hitnoj pomoći zbog slučajeva trovanja u SAD izazvano je upravo pogrešnim doziranjem lekova. Zbog toga tim koji je sproveo ovo istraživanje, Američka pedijatrijska akademija, centri za prevenciju i kontrolu bolesti i druge nadležne intitucije apeluju na roditelje da koriste merice prilikom doziranja sirupa namenjenih deci.

VIŠE: Kako bebi dati lek?

U istraživanju je učestvovalo 287 roditelja, koji su svojoj deci davali sirupe pred naučnicima. Oko 39 procenata majki i očeva je merilo lekove nepravilno, što je dovelo do nečega što su doktori okarakterisali kao grešku pri doziranju u čak 41 odsto slučajeva.

"Pogledajte samo običnu kašiku. Količina leka koju ona sadrži teško da će biti jednaka propisanoj količini", smatra dr Ijan Pol s pensilvanijskog državnog Koledža za medicinu, koji se, kao stručan pedijatar, pridružio timu koji je sproveo istraživanje.

VIŠE: 7 načina da dete oslobodite straha od lekara

Naime, naučnici veruju da samo jedan mililitar leka više od količine koju je detetov lekar propisao može dovesti do trovanja i napominju da roditelji moraju da nauče da prave razliku između supene kašike i kašičice.

"Roditelji bi trebalo da zamole pedijatra ili apotekara da im kaže koliko propisana doza iznosi u mililitrima i na taj način izmere količinu leka pre nego ga daju mališanu", savetuje Heder Fri, farmaceutkinja iz Vašingtona i predstavnica Američkog udruženja farmaceuta. "Takođe, trebalo bi da koriste oralni špric, kapaljku ili kašičicu za doziranje."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.