Naučnici klivlandske Klinike za ginekologiju i akušerstvo  sproveli su istraživanje o tome kakav efekat antidepresivi imaju na srce fetusa, a rezultati su pokazali – veoma slab.

„Ne znam da li će to rešiti stalnu debatu o tome da li piti antidepresive u drugom stanju, ali sam zadovoljna što je konzumiranje lekova tokom trudnoće dobija podršku“, istakla je dr Rebeka Stark, direktorka institucije koja je sprovela istraživanje. „Mislim da će mnogo lekara biti srećno zbog ovakvih rezultata.“

Njena koleginica i autorka ove studije dr Krista Hajbrekt iz Ženske bolnice u Bostonu naglašava da, ipak, svaki lekar mora samostalno odluči hoće li svojoj trudnoj pacijentkinji propisati antidepresive.

Između 10 i 15 odsto trudnica pati od depresije, naglasili su autori istraživanja i podsetili koliko je pravilno lečenje važno.

U istraživanju su analizirani 949.504 žene koje su se lečile od depresije u okviru američkog zdravstvenog programa Medicaid,  a rezultati su pokazali da je na svakih 10.000 beba majki koje nisu pile antidepresive tek 72 rođeno s problemima srca. S druge strane, na svakih 10.000 beba majki koje su se lečile antidepresivima tek je 90 beba rođeno s defektom na ovom organu.

Zahvaljujući tome, naučnici su izveli zaključak da je negativno dejstvo antidepresiva na srce fetusa zanemarljivo.