Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođaja depresija pogađa svaku treću majku!

Za vreme trudnoće ili tokom prve četiri godina nakon porođaja, čak svaka treća žena ispoljava simptome depresije, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika. Dodatna poteškoća je što mnoge mame ove simptome ne prepoznaju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Rezultati ove studije dovode u pitanje verovanje da se ti simptomi javljaju u vreme ili neposredno posle dolaska bebe na svet.

Oko 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melburnu opisalo je stručnjacima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do četvrte godine života deteta.

Autori istraživanja su utvrdili da je skoro svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom, u periodu od rane trudnoće do četvrte godine života deteta. Učestalost simptoma bila je najveća četiri godine posle porođaja.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke utvrđena dijagnoza depresije.

Shodno tome, stručnjaci kažu da su većem riziku od depresije izložene mlade majke i žene koje žive u siromašnijim uslovima ili uz nasilnog partnera, prenosi Mondo.

Ipak, mnoge mame simptome depresije ne prepoznaju na vreme.

”One veruju da je njihova izražena osetljivost, nedostatak uživanja u roditeljstvu ili prekomerna briga za zdravlje deteta, nešto kroz šta prolaze sve porodilje pa o tome ne govore sa svojim lekarima”, upozoravaju stručnjaci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica