Britanski naučnici sproveli su zanimljivo istraživanje radi utvrđivanja kako ponašanje oca u domaćinstvu određuje buduću karijeru deteta ženskog pola.

„Uprkos velikom trudu da se na radnom mestu stvori jednakost, žena je još uvek značajno manje na rukovodećim pozicijama“, smatra dr Alisa Kroft, autorka ove studije i kandidat za mesto u Odeljenju za psihologiju Univerziteta Britanske Kolumbije.

U istraživanju je učestvovalo 326-oro dece uzrasta od sedam do trinaest godina i najmanje jedan od njihovih roditelja. Svi učesnici studije su kućne poslove pre povezivali s osobom ženskog pola, a devojčice su češće nego dečaci odgovarale da bi radije kao odrasle osobe  brinule o deci, nego imale uspešne karijere.

Međutim, tim istraživača je otkrio nešto daleko zanimljivije: devojčice čiji očevi obavljaju kućne poslove nisu tako tradicionalno shvatale uloge polova i one su za sebe želele uspeh na poslovnom planu.

Štaviše, ćerke učesnika koji ne peru sudove, ne usisavaju i ne kuvaju, ali se zalažu za jednakost među polovima, videle su sebe u budućnosti pre svega kao majku.

„To nam sugeriše da devojčice u čijim se porodicama kućni poslovi ravnomerno raspoređuju odrastaju s širim ciljevima za karijeru“, ističe dr Kroft. „Kako očevi gledaju na održavanje doma, čini se, ima jedinstvenu ulogu u tome.“