Verovatnoća da će deca čija se ishrana sastoji od mnogo ribe, koštunjavog voća, žitarica, voća i povrća biti gojazna je za čak 15 procenata niža nego u slučaju mališana koji se ne hrane na ovaj način, a istraživanje naučnika Univerziteta u Getenburgu pokazalo je da to pravilo važi za svu decu – bez obzira na njihov uzrast, pol, socijalno stanje i mesto boravka.

Otkrijte: Tajna dugovečnosti mediteranskih mama

Stručnjaci s švedskog Univerziteta pratili su težinu i navike u ishrani više od devet hiljada dece u osam zemalja: Belgiji, Kipru, Estoniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji i Švedskoj, a ovim malim učesnicima u istraživanju su na početku i na kraju proučavanja izmereni nivoi masti u organizmu.

Najbolje rezultate pokazali su mališani iz Švedske i Italije čiji je jelovnik boga mediteranskom hranom, dok rezultati zdravstvenih testiranja najmlađih Kiprana nisu bili zadovoljavajući, pre svega iz razloga što nisu svoju ishranu obogatili namirnicama karakterističnim za mediteranski način ishrane.

"Promocija mediteranske ishrane više nije odlika mediteranskih država", navodi se u izveštaju studije. "S obzirom na njeno blagotvorno dejstvo na borbu protiv gojaznosti, ovakav način ishrane bi morao biti deo strategije u prevenciji gojaznosti i njegova promocija bi morala biti intenzivnija u onim zemljama u kojima je primećeno da nije zastupljena."