Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjeno komentarisanje težine krupnijih devojčica!

Pogledajte kakav efekat upotreba reči „debela“ može imati na devojčice koje u 10 godini pate od viška kilograma po mišljenju naučnika.

  Izvor: Foto: Profimedia

Stručnjaci s Univerziteta u Kaliforniji nedavno su sproveli istraživanje o tome kako devojčice i njihova tela reaguju kada ih neko nazove „debelim“. U istraživanju je učestvovalo 1.213 devojčica krupnih afroameričkog porekla i 1.166 devojčica svetle puti, od kojih je 58 procenata bilo nazivano „debelim osoboma“, i to od strane vršnjaka, braće i sestara, rođaka, roditelja, nastavnika i prijatelja.

Merenja njihove težine i visine vršena su u 10, a potom i u 19. godini njihovih života, a rezultati su pokazali da one devojčice koje je okolina smatrala „debelim“ u 10. godini češće budu prekomerno gojazne u 19!

Štaviše, što ih više ljudi naziva ovim ružnim imenom, veća je verovatnoća da će devojčice imati probleme s viškom kilograma, što samo pokazuje koliko je komentarisanje izgleda dece kontraproduktivno.

„Jednostavno, to što će neko da vas etiketira kao ’debelu’ može biti dovoljno da utiče na vaše zdravlje i izgled i tokom čitave naredne decenije“, rekla je dr Dženet Tomijama iz Univerziteta u Kaliforniji.

„Gotovo smo popadali sa stolica kada smo došli do ovoh zaključka“, našalila se dr Tomijama. „Čak i kada smo zanemarili neke aspekte koji mogu biti uticajni na težinu, poput prihoda, rase i godine u kojoj su učesnice istraživanja ušle u pubertet, rezultati su ostali isti.“

Koautor studije dr Džefri Hanger je dodao da, prema nalazima nekih drugih istraživnaja, nazivanje devojčica debelim deluje tako da one, usled stigmatizacije i diskriminacije, proživljavaju stres koji vodi daljem prejedanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica