Udruženi timovi američkih i italijanskih naučnika sproveli su istraživanje dejstva oksitocina na formiranje društvenih veština kod mališana. Ovaj hormon, koji se stvara tokom trudnoće, porođaja i perioda laktacije, može biti ključan za interakciju između beba, smatraju stručnjaci.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u „Zborniku Nacionalne akademije nauka“, sprovedeno je posmatranjem mladunčadi majmuna tokom prve dve nedelje njihovih života.

Naime, tim naučnika je jednoj grupi beba majmuna davao više oksitocina nego drugoj i pažljivo posmatrao facijalnu ekspresiju pripadnika obe grupe, a na kraju istraživanja je izveden zaključak da ona mladunčad koja dobijaju više oksitocina češće oponašaju mimiku ostalih pripadnika svoje vrste i ljudi koji su o njima brinuli.

„Bilo je važno testirati može li oksitocin da izazove socijalizaciju kod novorođenčadi jer se pokazalo da daje rezultate kod odraslih“, objasnila je dr Elizabet Simpson s Univerziteta u Parmi, podsetivši tako da su vršena brojna istraživanja dejstva oksitocina na decu i odrasle, ali je ovo istraživanje prvo koje je ispitalo kako na oksitocin reaguju novorođenčad sisara.

Stručnjaci se nadaju da će nauka uspeti da iskoristi ovo novo saznanje o efektima oksitocina i da pronađe način da ga upotrebi u lečenju nekih socijalnih poremećaja, a kao prvi potencijalni kandidat za pokušaj lečenjaterapijom oksitocinom pominje se autizam.