Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se budi osećaj očinstva

Pogledajte za koji trenutak američki naučnici veruju da je ključan za nastanak osećaja očinske ljubavi kod tata i neka dirljiva iskustva i simpatične misli koje su budućim očevima prošle kroz glavu kada su prvi put ugledali svoje ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Kako prenosi sajt Science Daily, momenat kada budući otac na ekranu ultrazvučnog aparata ugleda svoju bebu predstavlja veoma moćan trenutak. Tada se rađaju ljubav, potreba za zaštitom partnerke i bebe i namera za uzorno očinstvo, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja Univerziteta „Viskonsin“.

Osećaji koje doživljavaju očevi u trenutku kada prvi put ugledaju dete na ekranu retko su analizirani u nauci, objašnjava dr Tova Volš iz Škole medicine i javnog zdravlja Univerziteta u Viskonsinu.

„Očevi koji su učestvovali u istraživanju uglavnom su osećali da buduće majke dobijaju adekvatnu negu, a polovina njih je imala osećaj da su na neki način isključeni, te bi zamolili medicinsko osoblje da im pruži dodatna objašnjenja i priliku da postavljaju pitanja za vreme pregleda“, rekla je dr Volš.

Volšova i njene kolege s Univerziteta u Mičigenu su u toku 2010. godine razgovarali s 22 buduća oca, starosti između 23 i 41 godine, od kojih su šesnaestorica bila oženjena svojim partnerkama, dok je polovina učesnika čekala svoje prvo dete. Oni su prisustvovali ultrazvučnom pregledu svojih partnerki u periodu između 16. i 20. nedelje trudnoće, a naučnici su ovaj trenutak izdvojili kao veoma važan za muškarce jer su oni na taj način spoznali da je dete deo stvarnosti i da trudnoća odlično napreduje.

Takođe, rezultati su pokazali da su budući očevi, nakon što bi ugledali svoje bebe, preispitivali svoje društvene uloge i započinjali praktične i psihološke pripreme za roditeljstvo.

„Planovi i snovi ovih muškaraca proširili su se sa sadašnjeg trenutka na čitav detetov život“, navodi se u izveštaju studije.

Tim naučnika koji je sproveo istraživanje istakao je neke od simpatičnih briga i nada koje su buduće tate izdvojile u razgovoru nakon pregleda kada su prvi put ugledali svoje mališane, a neki od njih su briga jednog oca kako će svoju devojčicu jednog dana odvesti do oltara i predati mladoženji, odluka jednog budućeg tate da će se odreći hrane u korist svog deteta ukoliko se za to ikada ukaže potreba itd. Ipak, reči drugog ponosnog i srećnog tate, koji je pokušao da objasni kako se osetio kada je čuo otkucaje srca svog deteta, s pravom su zauzele najviše mesta u izveštaju istraživanja.

„Moje srce je zakucalo brže čim sam čuo taj život – bum, bum, bum, bum, bum. Osetio sam se... To je neopisivo, bio sam potpuno ’oduvan’, kao da mi se oči pune suzama, ali neću plakati... Bio sam tako srećan što to čujem... Ti otkicaji srca kao da su me obavestili da je na putu i da treba da sepripremim“, rekao je ovaj otac.

Priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica