Kućni test napravljen je zahvaljujući radu i istraživanju naučnika Nacionalne laboratorije „Sandija“ i pomoći će muškarcima da se oslobode stresa koji nastaje neprijatnom posetom lekaru i da samostalno testiraju svoju plodnost. On funkcioniše tako što otkriva toksine i druge biološke pretnje i ukazuje na to kakvog su kvaliteta spermatozoidi.

Greg Somer i Urlih Šaf, osnivači kompanije koja je proizvela ovaj inovativni aparat, istakli su da će ovaj kućni test dati rezultate nakon svega nekoliko minuta. Njih dvojica trenutno osmišljavaju aplikaciju za mobilne telefone, koja će se koristiti za analizu testa i koja će pomoći muškarcima da iskažu lekaru svoje brige.

„Želimo da pomognemo ljudima“, rekao je Greg Somer. „Današnje tržište je potuno fokusirano na žene i praćenje nivoa hormona, temperature i sličnih stvari za utvrđivanje plodnosti. Ipak, svaki peti muškarac ima manju količinu sperme od onekoja je neopodna da bi se on mogao nazvati zdravim, a to može uticati naplanove o roditeljstvu.“