Istraživači Univerziteta „Kornel“ objavili su rezultate svoje studije u naučnom magazinu „Navike u ishrani“, gde su istakli da je rešenje za smirivanje dece za stolom prilično jednostavno – potrebno je samo iseckati im hranu.

Naime, oni su u jednom letnjem kampu posmatrali grupu osnovnoškolaca iz dvanaest američkih škola i njihovo ponašanje prilikom jela. Istraživanje je trajalo dva dana, a deca su podeljena u dve grupe. Jedna grupa je za ručak dobila neiseckanu piletinu s kostima, dok je drugoj prethodno obrok isečen na sitne delove, a sutradan su uslovi u kojima su grupe obrokovale zamenjeni.

Sudeći po rezultatima istraživanja, mališani koji su u njemu učestvovali bili su dvostruko agresivniji i neposlušniji kada su sami morali da seku svoju hranu i odvajaju piletinu od kostiju. Štaviše, među izrazito nestašnom decom, koja su odlazila od stola i pela se na njega, bilo je znatno više dece kojoj obrok nije ranije isečen.

Takođe, utvrđeno je da su mališani uzrasta između šest i deset godina koji grizu meso najpre prednjim zubima pokazuju veći stepen agresivnosti, kao da deca pokazuju znake opuštenosti kada ne moraju sami da seku hranu.

„Ukoliko želite prijatan, tih i opuštajući obrok sa svojom decom, isecite njihovu hranu“, istakao je, pomalo šaljivo, Brajan Vansink, direktor Laboratorije za ishranu Univerziteta „Kornel“.