Kako objašnjvaju stručnjaci Američke pedijatrijske akademije, deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da budu izloženi delovanju medija više od dva sata dnevno. Ipak, savet ove institucije veliki broj roditelja zanemaruje, a da je reč o rastućem trendu pokazalo je istraživanje Univerziteta u Mičigenu u kojem je učestvovalo 560-oro roditelja mališana starih do pet godina.

„Rezultati istraživanja su pokazali da četvrtina roditelja dopušta deci da provedu više od tri sata dnevno ispred ekrana. To je mnogo više nego što je preporučjivo“, rekla je dr Ejpril Kadija Inis, pedijatar Zdravstvenog sistema Univerziteta u Mičigenu (UMHS), a njen kolega dr Metju Devjis je dodao da vreme provedeno uz televizor i kompjuter postaje važnija aktivnost od šetnji, igranja na svežem vazduhu i građenja ljubavi prema knjizi.

Zanimljivo, naučnici su ovim istraživanjem došli i do podatka da čak 13 odsto roditelja nije ni na koji način ograničilo vreme izloženosti svoje dece medijima, a ovakvo ograničavanje je i više nego preporučljivo, pre svega zbog smera u kojem priroda televizijskih programa ide poslednjih godina.

„Najuobičajeniji pristup u ograničavanju izloženosti medijima tiče se lokacije više nego minutaže. To ima smisla“, smatra dr Dejvis. „Lakše je reći ’ne’ korišćenju smartfona za trpezarijskim stolom nego sve vreme gledati u sat.“