Ukoliko niste naročito raspoloženi, vreme je da prošetate parkom i promenite to. Naime, istraživanje Univerziteta u Viskonsinu pokazalo je da su ljudi oko kojih ima više zelenih površina srećniji od onih koji nemaju tu sreću.

„U svim krajevima Viskonsina – od Nort Vudsa do gradova – rezultati su iznenađujući“, objasnila je dr Kristen Maleki, profesorka u Školi medicine i javnog zdravlje Univerziteta u Viskonsinu. „Više zelenih površina povezano je s manje simptoma anksioznosti, depresije i stresa!“

U istraživanju je učestvovalo oko 2.500 stanovnika Viskonsina iz 229 naselja. Učesnici su procenjivali u kojoj meri ispoljavaju simptome anksioznosti, depresije i stresa, a naučnici su obratili pažnju na podatak o tome koliko je prirodnog okruženja i zelenila u njihovim životima, ali su uzeli u obzir i njihove rase, godine, prihode, stepene obrazovanja, bračni status itd.

Rezultati do kojih su došli bili su zapanjujući i za sam tim naučnika: osobe okružene zelenilom pokazuju čak 10 procenata manje simptoma negativnih stanja duha, a u izveštaju studije se kao primer koji bi to ilustrovao objašnjava da je siromašan čovek koji živi u blizini šume srećniji od bogatije osobe koja živi bez ijednog drveta na vidiku.

„Ukoliko želite da se osećate bolje, izađite napolje“, savetuje dr Maleki, a mi joj se pridružujemo.

Okupite svoje najdraže i provedite čitav dan u prirodi! Šetnja parkom, kampovanje, uzbudljiv dan pored ljuljaške – izbor je samo vaš!

Priredila: Tamara Sorak