Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se vantelesnom oplodnjom češće rađaju blizanci?

Naučnici prestižnog Univerziteta „Jejl“ sproveli su istraživanje kako bi otkrili zbog čega je broj blizanačkih trudnoća započetih procesom VTO drastično veći od broja slučajeva kada trudnice koje su začele na ovaj način nose samo ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uprkos tome što je proces VTO omogućio mnogima da se ostvare u ulozi roditelja, njime često dolazi do začeća blizanaca, što povećava rizik za preuranjen porođaj, koji pak neretko izaziva komplikacije čije posledice deca osećaju čitavog života. Međutim, kako ističu naučnici s čuvenog "Jejla", to ne mora biti slučaj!

Naime, Paskvale Patricio, profesor Odeljenja za akušerstvo, ginekologiju i nauke o reprodukciji, sa svojim timom kolega je sproveo istraživanje o tome zbog čega se procesom VTO rađa znatno više blizanaca i postoji li način da se to predupredi ukoliko budući roditelji nisu spremni za dvoje dece.

Rezultati do kojih su došli su pokazali da, pošto je vantelesna oplodnja veoma skupa u SAD (jedan program može da košta i do deset hiljada američkih dolara) i malo je porodica čije zdravstveno osiguranje “pokriva” i ovaj program, oni parovi koji su u mogućnosti da se podvrgnu tom procesu smatraju, razumljivo, da su obavezni da maksimalno to iskoriste kako bi povećali verovatnoće da će postati roditelji. Iz tog razloga, oni zahtevaju usađivanje što je više embrona moguće, često uz zanemarivanje saveta lekara da to ne čine jer u pojedinim slučajevima blizanačka trudnoća može dovesti do zdravstvenih komplikacija i još većih finansijskih izdataka.

“Istraživanje je pokazalo da, kada pacijenti dobiju adekvatne informacije i kada ne moraju da brinu o novčanom aspektu, radije pristaju nap o jedan embrion”, objasnio je dr Patricio i prdložio da se promeni sistem finansiranja programa VTO kako ne bi dolazilo do većih komplikacija.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica