Mnogi roditelji zabrinuti su jer je jedno od njihove dece izuzetno mršavo, dok drugom svako malo zatrebaju nove pantalone jer se neprestano goji. Ova deca konzumiraju istu hranu, bave se istim sportovima, dobijaju podjednaku pažnju...

Studija koju su sproveli naučnicu Imperijalnog koledža u Londonu na čelu s Mario Falčijem pokazala je da ključnu ulogu u ovakvim slučajevima igra genetika, zahvaljujući tome što je otkriven gen koji je glavni „krivac“ za gojaznost.

Ovaj gen, nazvan AMY1, kodira amilazu, enzim koji se nalazi u ljudskoj pljuvački i katalizuje razlaganje skroba u šećere, i ne nalazi se u istoj meri kod različitih ljudi – čak ni u slučajevima jedne porodice. Tako će jedan brat imati više gena AMY1, dok će ga drugi imati znatno manje, a Falčijevo istraživanje pokazalo je da je moguće imati četiri i manje kopija ovog gena ili, čak, deset i više! Kako se navodi u objašnjenju studije, što više kopija gena AMY1 imamo, to je manja verovatnoća da ćemo biti gojazni.

Zbog toga ne čudi što je jedno od dece ponekad znatno gojaznije – ono ima manje kopija ovog gena, zbog čega treba obratiti pažnje na količinu hrane koju ono konzumira, na to koliko su one zdrave i koliko obroka dnevno dete ima.

Priredila: Tamara Sorak