Tradicionalno, Beograd će ponuditi najbogatije i najraznovrsnije izložbe, na 70 mesta u gradu, a samo 17. maja biće izloženo delo Ivana Meštrovića “Vidovdanski hram”, maratonci će trcati još jedan počasni krug u Kinoteci, a biće predstavljen i rad jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Aleksandra Bugarskog. Kako su se potpisivali Hrušcov i Kenedi, Tito, Pašic i patrijarh Pavle, kako je likvidiran državni neprijatelj u ime naroda, koga su slali na Goli otok, samo su neke od tajni koje će biti otkrivene u Noći muzeja. 

„Noć muzeja je jedna od najiščekivanijih noći u godini. Te noći svi žele da otvore svoja vrata, svi žele da budu deo pozitivnog raspoloženja i kvaliteta koji sa sobom nosi ovaj brend. Zbog toga ove godine, u 11. Noći muzeja, obaramo sve rekorde kada je raznovrsnost sadržaja i ponude u pitanju. Prijavilo se najviše gradova i mesta otkako postoji Noć muzeja. Zbog toga će posetioci morati unapred da se odluče šta da posete a šta da propuste. Nece im biti lako, s obzirom na to da je program koji smo napravili ovog puta zaista izvanredan“, rekla je Ana Jovanović, osnivač Noći muzeja.


Prvi put Noć muzeja imaće zemlju partnera manifestacije – Tursku. Ona će postavkom koja razbija klišee i predrasude predstaviti svoje umetnike u novom svetlu. 

Od 18 pa do dva sata iza ponoći biće budni i Novi Sad, Šabac, Niš, Vršac, Subotica, Leskovac, Kragujevac, Smederevo, Titel, Veliko Gradište.. Prvi put u Noći muzeja učestvuju Ivanjica, Padina i Topola.