Američki naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo gotovo 900 roditelja dvomesečnih beba, od kojih je većina otkrila da u ishrani svog deteta formiraju makar po jednu naviku koja povezava rizik za dečju gojaznost – uspavljuju bebu pomoću flašice, trude se da beba popije sav sadržaj flašice i kada ona to odbija, nude joj mleko svaki put kada zaplače i sl.

Uz to, gotovo polovina ispitanika je priznala da, tokom hranjenja bebe, gleda televizijski program.

Rezultati istraživanja objavljenog 17. marta 2014. u časopisu „Pedijatrija“ pokazali su da samo 19 procenata ispitanih roditelja hrani bebu isključivo majčinim mlekom, odnosno dojenjem, dok 45 odsto učesnika upotrebljava samo veštačko mleko. S tim u vezi, veći broj ranijih studija pokazalo je da bebe koje se hrane isključivo majčini mlekom imaju manji rizik da kasnije budu gojazna.

Dr Elena Perin, autorka istraživanja i profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Severnoj Karolini, naglašava da je veoma važno da roditelji tragaju za pokazateljima o tome da li je dete gladno ili ne.

„Iako plač može biti znak da dete nije sito, on to ne mora biti“, objasnila je ona i dodala da treba uzeti u obzir da je problem koji izaziva plač nešto drugo. Štaviše, ona smatra da je pažljivo posmatranje sitosti ili gladi deteta jedna od najboljih stvari koje roditelj može učiniti tokom brige o svom mališanu.

Dr Perin priznaje da veza između toga što roditelji gledaju televiziju dok hrane bebu i kasnije gojaznosti dece nije još uvek jasna, ali da ona svakako postoji i da se, kako veruje, tiče kasnije pažnje deteta.

„Sudeći po rezultatima ove studije, neophodno je dodatno edukovati roditelje, porodice i čitave zajednice“, objasnila je Keli Pričet, asistent na Univerzitetu u Džordžiji i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, koja nije nije bila deo istraživačkog tima.

Priredila: Tamara Sorak