Veliki broj studija utvrdio je da odrastanje u sredini koja se smatra opasnom u Americi znači da će dete ispoljavati agresivnije ponašanje, zbog čega su naučnici s Univerziteta Djuk odlučili da tu teoriju ispitaju na globalnom nivou. Oni su zato u svoja ispitivanja uključili 1.300 roditelja i dece iz Kine, Kolumbije, Italije, Jordana, Kenije, Švedske, SAD, s Filipina i Tajldanda. Roditelji su odgovarali na pitanja koja se tiču okruženja u kojem dete odrasta, a deca su u istraživanju učestvovala tako što su, kroz anketu, govorila o svojim reakcijama. Na osnovu odgovora mališana, naučnici su merili nivo njihove agresivnosti.

Rezultati su se poklopili s onima ostvarenim u Americi – odrastanje u nebezbednom kraju podrazumeva veću agresivnost kod dece.

„To se pokazalo kao  nepisano pravilo u ovim potpuno različitim državama sa svih krajeva sveta, koje su u našem istraživanju bile predstavnici i razvijenih i nerazvijenih delova planete, kao i predstavnici društava koja važe i za kolektivna i za individualistička“, navela je autorka studije En Skiner.

Takođe, rezultati su pokazali da su deca iz svih devet država koje su bile deo istraživanja imale nešto strože vaspitanje.

Prevela: Tamara Sorak