Studija japanskih naučnika s Univerziteta u Tohokuu, u kojoj je učestvovalo preko 250 mališana uzrasta između pet i osamnaest godina, ispitivala je na koji način se dugotrajno i često gledanje televizijskog programa odražava na razvoj deteta. Mališani koji su bili učesnici istraživanja su gledali televiziju najviše četiri sata dnevno, tj. u proseku dva sata.

Magnetnom rezonantnom tomografijom pokazalo se da su deca koja su provodila najviše vremena ispred ekrana imali veće deponije sive mase u predelima oko jednog dela frontalnog korteksa – dela koji mora da bude oslobođen kako bi funkcionisao pravilno. Naučnici objašnjavaju da je to veoma negativna činjenica, jer je povezana s verbalnom inteligencijom.

„Ova regija mozga pokazuje tanjenje korteksa tokom razvoja, što je naročito izraženo kod dece s višim koeficijentom inteligencije“, naveo je tim.

Japanski naučnici ističu da je u grupi ispitanika bio jedna broj dečaka i devojčica, kao i to da nisu još uvek sigurni na koji način na razvoj mozga utiču čitanje, fizička aktivnost i socijalna interakcija.

„Ipak, rezultati su pokazali da je, direktno ili indirektno, gledanje televizije povezano s neurokognitivnim razvojem kod najmlađih“, zaključeno je.

Ova studija, sa svojim rezultatima, objavljena u medicinskom časopisu „Cerebralni korteks“, prava je novina u svetu nauke, budući da uticaj televizije na strukturalni razvoj mozga ranije nije ispitivan.