Pored toga što je dokazano da probiotici deluju protiv alergija, zapaljenja, crevnih bolesti, ali i za jačanje imuniteta, spisku pozitivnih dejstava koje probiotici imaju pridružili su se rezultati studije Valeri Sung, naučnice Dečjeg istraživačkog instituta "Murdok" i Dečje kraljevske bolnice u Australiji, i njenog stručnog tima.

Članovi istraživačkog tima su ispitivali dejstvo koje probiotici imaju na odojčad koja pate od kolika. Oni su sproveli istraživanje na nasumičnom uzorku od 1.825 beba, od kojih su najstarije bile stare samo tri meseca. Studija se sastojala od dvanaest ekperimenata, od kojih je pet imalo za cilj da dokaže korisnost probiotika u lečenju kolika, a sedam kako probiotici deluju preventivno na njihovu pojavu.

Šest opita je dokazalo da probiotici smanjuju plač tokom grčeva, dok šest nije dalo željene rezultate. Tri od pet eksperimenata potvrdilo je da probiotici pozitivno deluju na bebe koje sisaju, dok jedan nije, a jedan je ukazao na mogućnost tretmana kolika kod dece koje piju adaptiranu formulu.


Uprkos tome što su već dokazane brojne prednosti probiotičke terapije, upotreba probiotika i dalje nije prošla sve provere neophodne da bi lekari mogli garantovati da je njihovo korišćenje potpuno bezbedno.


"Neophodni su još veći i rigorozniji eksperimenti kako bismo dokazali efikasnost probiotika laktobacila (reuteri) u lečenju kolika kod dece koja su na mlečnoj ishrani, kako dojenjem, tako i konzumiranjem formula", zaključio je tim.

Priredila: Tamara Sorak