Nove studije pokazuju da mladi roditelji, s obzirom da su i sami odrastali uz medije, nisu previše zabrinuti zbog štetnih efekata predugog boravka njihove dece ispred ekrana.

Istraživanje rađeno u Americi koje je obuhvatilo više od 2.300 roditelja dece uzrasta od osam godina, pokazalo je da 78 posto roditelja kaže da intenzivno korišćenje digitalnih uređaja nije uzrok svađa u porodici, a 59 posto njih nije zabrinuto da će njihovo dete postati zavisnik od novih medija.

"Pitali smo roditelje male dece kroz kakve izazove prolaze sa svojom decom i šta ih najviše brine. Kod većine roditelja mediji se ni ne spominju. Roditelji dece tog uzrasta zabrinuti su za zdravlje dece, njihovu bezbednost, ishranu i aktivnost, a briga zbog zavisnosti od medija je veoma nisko na listi", kaže autorka studije Elen Vartela, direktorka Severozapadnog centra za medije i ljudski razvoj.

Elen Vartela i njen tim identifikovali su tri različita tipa medijskog okruženja koje stvaraju roditelji: medija-centrično (39 posto porodica), medija-umereno (45 posto porodica) i medija-blago (16 posto porodica). U medija-centričnim porodicama, deca provode tri sata duže svakog dana ispred TV ekrana, računara i tableta nego u medija-blagim porodicama.

Takođe, istraživanja pokazuju da je veoma pogrešno da roditelji svojoj deci kupuju pametne telefone (smartphones) i tablete. Da bi im deca bila zauzeta i tiha mame i tate najčešće svojoj deci daju igračke (88 posto), knjige (79 posto) ili im uključe televizor (78 posto), dok samo 37 posto roditelja, koji imaju pametne telefone ili tablete, kažu da rado daju deci te uređaje da se igraju. Kada se nađu u kolima ili restoranu i moraju nekako da umire svoje dete, roditelji se igraju istine i izazova ili svojoj deci daju plišane igračke i bojanke.

"Ono što je sigurno mi sada imamo generaciju roditelja koja je odrasla uz tehnologiju i ona je deo svakodnevnog života većine porodica. Međutim roditelji treba da utvrde dnevni red korišćenja medija da oni ne bi negativno uticali na odrastanje njihovog deteta", kaže Elen Vartela.

Ono što bi za mlade roditelje trebalo da bude zabrinjavajuće jeste kako previše gelanja televizije i igranje igrica može negativno da utiče na dečiju aktivnost. Više od 60 posto roditelja kaže da video igre utiču na manje aktivnosti njihove dece, a slilčan je uticaj i televizije, računara i mobilnih telefona.

"Glavni problem razvoja tehnologije jeste što deca sve više vremena provode ispred ekrana umesto da se igraju napolju. Druga stvar je što je za decu veoma bitno da budu aktivni, a ne pasivni učesnici, a gledanje u ekrane svakako nije aktivan način učenja i angažovanja", objašnjava dr Roja Semjuels, pedijatar u Dečijem kliničkom centru Stiven i Aleksandra u Njujorku.

"Sada je mnogo teže roditeljima da pronađu mirne trenutke sa svojom decom koje mogu da iskoriste za učenje i vaspitanje. Gde god se okrenu tu su tableti, računari, telefoni koji uništavaju prostor koji je nekada bio ključno mesto gde su deca učili bitne životne lekcije", kaže dr Roja Semjuels.