Istraživači su otkrili da žene kojima je dat azot-suboksid (koji je poznat i kao "gas smejavac") ili lekovi iz grupe neuroleptika, manje osećaju bol od onih koje su udahnule samo kiseonik tokom porođaja.

Epiduralna anestezija, koja se mnogo češće koriti prilikom porođaja, može izazvati više neželjenih efekata, a nisu sve žene spremne na tako invazivnu terapiju.

"Želimo da ženama na porođaju možemo da ponudimo više različitih neinvazivnih metoda za," rekla je Trudi Klomp, istraživač i babica sa VU Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu. „Kada žene žele farmakološko sredstvo protiv bolova, smatramo da im moramo ponuditi i udisanje analgetika," izjavila je ona za Rojters helt.

Međutim, kod inhalacionih analgetika postoje neka ograničenja. Doze moraju biti veoma precizne jer se žene mogu onesvestiti ako udahnu previše, te njima mora upravljati obučeni profesionalac. Soba bi trebalo da ima posebno postavljenu ventilaciju kako lekari i babice, koji koriste ovaj vid analgetika na svojim pacijentima, ne  bi imali dugoročne neželjene efekte zbog konstantnog udisanja gasa.

Trudi Klomp i njeni saradnici su u 26 studija analizirali 3000 žena u ranim fazama porođaja (pre početka napona). Rezultati su pokazali da i azot-suboksid i lekovi iz grupe neuroleptika reaguju na bol nižeg inteziteta (na skali od 100). Žene koje su koristile lekove iz grupe neuroleptika su ocenile svoj bol 14 poena niže od onih koje su dobile azot-suboksid, koji takođe utiče na smanjenje bola.

Ostale opcije neinvazivnih metoda protiv bola na porođaju u svetu su akupunktura, masaža i porođaj u vodi.