S obzirom na to da mala deca brzo uče jezike i društvene veštine odrasli se fokusiraju isključivo na ciljeve radije nego da puste mašti na volju. Takva kombinacija u kompjuteru – s ciljem odraslog čoveka i imaginacijom deteta bio bi pun pogodak koji bi računarski sistem naučio novim trikovima, predviđaju naučnici.

"Deca su najbrže mašine koje uče u univerzumu", navodi psiholog Alison Gopnik i dodaje, "zamislite kada bi kompjuteri mogli da uče brzo kao i deca!"

Naučnici prate kognitivne korake dečjih mozgova u rešavanju problema u laboratoriji nakon čega ih projektuju u kompjuterske modele. Kako tim stručnjaka navodi njihovi brojni eksperimenti ne žele kompjutere da učine pametnijim već i prihvatljivjim kod ljudi.

"Mala deca su sposobna da reše probleme koji i dalje zbunjuju kompjutere, kao što je učenje jezika i shvatanje jednostavnijih veza. Nadamo se da ćemo učiniti kompjutere pametnijim tako što ćemo učiniti da razmišljaju kao deca", kaže Tom Grifits direktor UC Berkley’s Computational Cognitive Science laboratorije.

Naučnici predviđaju da bi kompjuteri sa dečjim mozgom mogli da se ponašaju inteligentnije i odgovornije u radu sa ljudima, što bi rezultiralo boljim programima za kompjutersko podučavanje, kao i razvojem nove tehnologije uključujući veštačku inteligenciju.