Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnosti konzumiranja alkohola u trudnoći

Istraživanje koje je sprovela britanska vlada pokazalo je da jedna od trinaest trudnica pije alkohol, dok neke zaista i preteruju u tome...

  Izvor: Foto: Shutterstock


Central za kontrolu bolesti i prevencije navodi da napijanje u trudnoći može oštetiti razvoj mozga bebe.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 14 hiljada trudnica u periodu od četiri godine, podrazumevalo je ispitivanje trudnica na temu da li su pile alkohol prethodnih meseci i koliko. Od onih koje su rekle da su pile, jedna od pet se napila ispijajući više od četiri pića. Žene između 35 i 44 godina su u proseku bile one koje su najviše pile.

Rizik za bebu je najveći ako se alkohol konzumira u periodu između sedme i dvanaeste nedelje trudnoće. Takođe, žene koje piju tokom trudnoće rizikuju da im deca obole od fetalnog alkoholnog sindroma što podrazumeva urođene anomalije.

Inače drugi tim strunjčaka koji je predvodila Haruna Savada Feldman sa Univerziteta u Kaliforniji proučavao je blizu hiljadu žena tokom njihovih trudnoća i to kroz tri decenije. Oni su pronašli da se ispijanje alkohola tokom druge polovine prvog trimestra povezuje sa nedostatkom rasta u visini, zajedno sa deformitetima lica koji su očigledni znakovi fetalnog alkoholnog sindroma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica