Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gojazna deca podložna anemiji

Poznato je da se anemija povezivala sa lošim uslovima života, ali danas naučnici tvrde da je sve više dece u razvijenim zemljama anemično zahvaljujući višku kilograma...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti.rs

Najnovija istraživanja sa Jejla pokazuju da gojazna deca, u odnosu na vršnjake normalne telesne težine, imaju dvostruko veće šanse da obole od anemije, a u većini slučajeva pate od nedostatka gvožđa. Iako se anemija ranije povezivala samo i isključivo sa lošim uslovima života, ona je danas zastupljena u razvijenim zemljama i to samo zbog gojaznosti.


Neizbalansirana ishrana jako loše utiče na krvnu sliku, a previše šećera, masti i ugljenih hirdrata slabe otpornost organizma. Ukoliko se anemija ne leči ona dovodi do teškoća u učenju, zatim smanjuje sposobnost koncentracije i pažnje i naravno negativno utiče na fizičko zdravlje jer malokrvna deca nemaju puno snage, te su često umorna i bezvoljna.


Istraživanja pokazuju da čak 74 odsto gojazne dece ima lošu krvnu sliku. Ako isključimo neadekvatnu ishranu i smanjenu fizičku aktivnost, gvožđe može biti u deficitu i zbog genetske predodređenosti iako su takvi slučajevi ređi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica