Izvor: NY Daily News

Izreka kaže da je batina iz raja izašla, ali, prema istraživanju, to može da dovede do pojave mentalnih problema u budućnosti. Istraživanje je pokazalo da deca koja su tučena imaju veću šansu da boluju od depresije, poremećaja raspoloženja, fobija, zavisnosti od droga i ozbiljnih poremećaja ličnosti.

"Ovo istraživanje pokazuje da čak i jednostavna telesna kazna može da dovede do štetnih posledica. Nadamo se da će ovo skrenuti pažnju roditeljima da nije dobro da udaraju decu", kaže dr Viktor Fornari, direktor dečije i adolescentske psihijatrije Jevrejskog medicinskog centra na Long Ajlendu (Severna obala).

Prethodna istraživanja su ispitivala vezu između fizičkog i seksualnog zlostavljanja i mentalnih bolesti, ali veliko kanadsko istraživanje je proučilo blaže telesno kažnjavanje koje mnogi roditelji koriste kako bi disciplinovali svoju decu. Fornari ističe da, nasuprot ovom ustaljenom mišljenju, fizička kazna ne poboljšava ponašanje dece i čini ih agresivnijim.

"Roditelji često misle da time uče svoje dete lekciju, ali to može da ima suštinski negativan uticaj. Bolje je da nauče neke druge strategije kao što je pozitivno potkrepljivanje", ističe Fornari.