Izvor: Blic


Danas je u 10 časova počelo testiranje iz srpskog jezika za oko 78.000 osmaka u Srbiji, koji će sutra rešavati i test iz matematike.


Ispit iz oba predmeta traje dva sata, a svaki zadatak nosi po jedan bod. Učenici na testiranje mogu da ponesu samo bočicu sa vodom, dok su mobilni telefoni zabranjeni. Zadaci se ne mogu rešavati grafitnom, već isključivo hemijskom olovkom. Preliminarni rezultati završnih ispita biće poznati 21. juna.


Iako učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, poželjno je da prikupe više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.


Prilikom upisa u srednje škole vrednuju se rezultati sa završnog ispita koji donose najviše 40 poena, po 20 na svakom testu i uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Po tom osnovu učenik može osvojiti najviše 60 bodova. Dodatne poene donose uspesi na takmičenjima u osmom razredu, i to na međunarodnim i republičkim.


U srednjim školama ima mesta za sve male maturante pošto mogu da prime 83.067 đaka. Ipak, u mnogim školama očekuju daleko veći broj kandidata nego što imaju mesta.


Najveće interesovanje na prošlom upisu bilo je za smerove kao što su farmaceutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, bankarski službenik ili tehničar PTT saobraćaja pošto je na nekima od njih bilo i po šest prijavljenih na jedno mesto.