Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći razmak između slova pomaže deci koja pate od disleksije

Istraživanje koje su sproveli italijanski i francuski naučnici pokazalo je da deca koja imaju disleksiju čitaju brže i tačnije ukoliko postoji veći razmak između slova u tekstu.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Izvor: MondoRezultati koji su objavljeni u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” pokazuju da veći razmak između slova povećava brzinu čitanja za 20% i duplo povećava tačnost čitanja.

U istraživanju je učestvovalo 94 disleksične dece uzrasta od 8 do 14 godina. Najveći napredak zabeležen je kod dece koja su imala poteškoća sa razlikovanjem slova. Kada je tekst gusto napisan, deca teže razlikuju slova, zbog čega se uspešnost čitanja povećava sa većim razmacima.


Disleksija je poremećaj u učenju čitanja i pored postojanja normalne inteligencije, dobrog vida i sluha, sistematske obuke, motivacije i ostalih povoljnih uslova. Da bi se neko dete ili osoba dijagnostikovalo kao disleksično, njegova inteligencija mora biti 90 ili iznad, sposobnosti čitanja moraju biti ispod očekivanog nivoa za njegov uzrast, dok uslovi života i rada u kući i školi moraju da zadovolje određene minimalne zahteve.

Iako su skoro sva istrazivanja ukazivala na to da je disleksija podjednako učestala kod dečaka i devojčica, jedna skorašnja američka studija pokazuje da se kod dečaka javlja 2 do 3 češće nego kod devojčica.


Disleksija je, kako tvrde istraživači, nasledna u 85 odsto slučajeva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica