Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cink pomaže bebama u borbi protiv infekcija

Davanje doze cinka novorođenčadi koja pate od bakterijske infekcije, kao što su pneumonija ili meningitis, omogućava njihov bolji oporavak i smanjuje smrtni rizik, pokazale je jedna indijska studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U periodu od 2005. do 2008. godine, u više bolnica u Nju Delhiju, lekari su jednoj grupi beba koje su patile od infekcija davali 10mg cinka dnevno, uz regularne antibiotike. Druga, kontrolna grupa beba, dobijala je samo antibiotike.

Prema rezltatima studije, čije je rezultate objavio časopis Lanset, bebe iz prve grupe su imale 40 odsto manji rizik da tretman bude neuspešan, a pod neuspešnim tretmanom se podrazumeva potreba za novom dozom antibiotika u toku od nedelju dana ili  boravak na intenzivnoj nezi.

U prvoj grupi beba, koje su dobijale cink, neuspeh terapije zabeležen je u 34 odsto slučajeva, dok je u kontrolnoj grupi terapija bila neuspešna u 55 odsto slučajeva.

Prednost cinka je u tome što je u pitanju dostupna i jeftina intervencija, koja može da poveća uspeh pri lečenju antibioticima. Naučnici smatraju da bi ovakva terapija mogla da bude naročito korisna u zemljama u razvoju, gde svake godine od bakterijskih infekcija umre nekoliko miliona dece.

Još uvek nije sasvim jasno kako cink deluje, a jedno od mišljenja je da on sprečava razvoj previše jakih zapaljenja koja ometaju terapiju lekovima i oštećuju tkiva.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica