Izvor: Smedia


Najveći rizici pušenja tokom trudnoće su već poznati - povećavaju se rizici od pobačaja, rođenja mrtvorođenčeta i prevremenog porođaja. Nova istraživanja su pokazala da i neki poremećaji iz autističnog spektra, više od drugih,

Simptomi autizma Autizam se odnosi na niz povezanih razvojnih poremećaja koji počinju u detinjstvu i utiču na osobu tokom celog života. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, ali svi prouzrokuju teskobe. Mogu se podeliti u tri velike grupe: 1. Problemi u socijalnoj interakciji; 2. Otežane jezičke i komunikacione veštine; 3. Neobični obrasci razmišljanja i ponašanja.

mogu biti podstaknuti faktorima poput toga da li majka puši tokom trudnoće.

Vođa istraživanja, profesorka Ejmi Kalkbrener,  i njene kolege sa Univerziteta u Viskonsinu proučavali su podatke na stotinama hiljadama dece iz 11 zemalja. Otkrili su da je 13 odsto majki, čijoj su deci dijagnostifikovani poremećaji iz autističnog spektra do osme godine, pušile u trudnoći. Ta deca su imala veće šanse za visoko funkcionalni autizam, koji ima manje ozbiljan uticaj, odnosno kod kog donekle postoji sposobnost govora, čitanja i pisanja.

"Studija ne pokazuje da je pušenje sa sigurnošću faktor koji uzorkuje autizam," kaže Kalkbrener, "ali nam govori da postoji veza između pušenja i određenih tipova autizma."