Izvor: Lekarinfo.com

Istražitelji su potvrdili svoju teoriju, nakon analiziranja 12,059 volontera tokom šest godina. Učesnicima su analizirani način ishrane, stil života i bolesti tri puta tokom studije. Na početku studije niko od volontera nije patio od depresija, a na kraju studije je dijagnostikovano 657 novih slučajeva depresije.

Od svih ovih slučajeva, volonteri koji su konzumirali tkz. trans-masti ( veštačke masti prisutne u industrijskom proizvedenom pecivu i brzoj hrani i, naravno, prisutne u pojedinim proizvodima od punomasnog mleka) imali su do 48 % veći rizik od depresije u poređenju sa učesnicima koji nisu konzumiraju ove masti.

Pored toga, studija je pokazala pozitivan odnos doza-odgovor. Veće konzumiranje trans masti izaziva veće štetne posledice kod volontera.
Osim toga, tim predvođen Miguel Ángel Martínez-González, profesor preventivne medicine na Univerzitetu Navarra, analizirao je uticaj polinezasićenih masti ( ove masti su bogato zastupljene u različitim vrstama ribe i biljnih uljima) i maslinovog ulja na pojavu depresije. "U stvari, mi smo otkrili da su ove vrste masti zdravije, zajedno sa maslinovim uljem, I povezane sa nižim rizikom od razvoja depresije", izjavio je Martinez-Gonzales.

Ova studija potvrđuje hipotezu da je veća učestalost depresije zastupljena u zemljama severne Evrope od onih na jugu, gde se konzumira mediteranski način ishrane, sa puno maslinovog ulja i polinezasićene masti. Danas oko 150 miliona ljudi pate od depresije u svetu.