Izvor: Politika


Desetak dana uoči praznika telefoni u bebi servisu Predškolske ustanove „Dečji dani” pri Starom gradu, koji postoji skoro četvrt veka, maltene i ne prestaju da zvone.
Roditelji, pogotovo oni mlađi, uveliko se raspituju kolike su im šanse da unajme pouzdanu bebi siterku kojoj će poveriti dete na nekoliko sati u novogodišnjoj večeri. U ovom državnom servisu koji trenutno angažuje 200 žena čiji je zadatak da brinu o mališanima otkrivaju da su pojedine mame i tate unapred rezervisali termine za „najluđu noć”.


Slobodnih saradnika, srećom, još ima. Liste čekanja ne postoje, ali se problem javlja kada roditelji, što najčešće i rade, počnu da traže pomoć u "pet do dvanaest", pogotovo dan, dva uoči praznika.
– Oni koji dosad nisu koristili našu uslugu treba da se prijave na vreme jer pre odlaska u porodicu praktikujemo da se naša bebi siterka upozna sa roditeljima i detetom, za šta je potrebno neko vreme. Žene koje su zadužene za čuvanje mališana i koje već rade u porodicama mogu da se dogovore oko angažmana i za vreme dočeka. Tako će najlakše rešiti problem – objašnjava Ruzmilka Đotunović, rukovodilac bebi servisa PU „Dečji dani”. Prednost

"Gusto sito" do poslaU državnom bebi servisu u Starom gradu mogu da rade samo one bebi siterke koje su najpre prošle stroge psihotestove u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a zatim obuku i testove u okviru predškolske ustanove. Potom su bile raspoređene po jaslama i vrtićima gde su stekle praktična znanja. Tek po dobijanju lekarske i sanitarne dozvole one mogu da budu raspoređene u porodice.– Naše saradnice imaju stručnu podršku u toku cele godine. U kreativnim radionicama koje se organizuju pod okriljem ustanove one stiču nove veštine u radu sa, recimo, glinom ili papirom tako da znanja mogu da prenesu i deci iz porodice u kojoj su angažovane – dodaje Ruzmilka Đotunović

je i to što svaka saradnica može da dovede dete koje čuva u posetu bilo kojem vrtiću na Starom gradu i omogući mu da učestvuje u aktivnostima ostalih mališana iz tog obdaništa. Posete malih "došljaka" su sve učestalije u ovom mesecu, jer sa ostalim klincima iz vrtića mogu da učestvuju u različitim novogodišnjim aktivnostima i programima.


Mesečna cena za osmočasovno radno vreme državne dadilje iz Starog grada je 29.707 dinara, za deset sati roditelji treba da izdvoje 34.482, a za četiri sata dnevnog rada u toku meseca 17.173 dinara. Novogodišnji sat košta 634 dinara, a noćna tarifa po času – 732.


U Beogradu postoji još samo jedan državni bebi servis – pri novobeogradskoj PU "11. april". Njihove usluge za sada koriste roditelji čija deca imaju najviše sedam godina, a u planu je uvođenje rada sa mališanima mlađim od godinu i dečicom sa teškoćama u razvoju.


Na mapi grada upisano je i nekoliko privatnih agencija za bebi siting među kojima je i "Kolibri".
– Angažujemo isključivo visokokvalifikovano i obučeno osoblje koje čuva decu u domu roditelja. Interesovanje pred praznike je veliko, ali se klijenti sete da pozovu u poslednjem trenutku.

Imamo više od 200 dadilja koje su stalno angažovane i ne može se dogoditi da klijent ostane bez saradnice – uveravaju u agenciji "Kolibri" čiji su klijenti uglavnom imućniji.

– Među korisnicima prednjače profesionalni sportisti, političari, lekari, bankari i VIP klijentela, a imamo i dosta stranaca koji su u Beograd došli za praznike pa traže naše usluge. Cene zavise od toga na kojem jeziku se deca čuvaju i koliko ih ima u porodici. Za sada nudimo promo paket od 119 evra za dvanaestočasovno radno vreme u toku novogodišnje noći. Ima roditelja koji traže dadilje na 48 sati u toku praznika, a najčešće angažujemo saradnice na tri-četiri sata u noći dočeka – navode u ovoj agenciji.

Ovakve firme nisu jedini način da se dođe do bebi siterke. Internet je pretrpan oglasima ponude i potražnje za ovu uslugu. Svako ko odluči da na „slepo” angažuje osobu iza koje ne "stoji" firma trebalo bi dobro da je proveri. Jer, buduća dadilja ima obavezu, ako se od nje to zatraži, da roditeljima dostavi na uvid fotokopiju lične karte i potvrdu da nije krivično gonjena i osuđivana.