U poslednje vreme, mnoge trudnice su razvile težu kliničku sliku virusa korona, a kod nekih je, na veliku žalost, došlo i do smrtnog ishoda. Vakcinacija je trenutno jedini način da se zaštitimo od virusa, a mnoge trudnice su u strahu, nisu sigurne šta je najbolja odluka.

Trudnice i žene koje planiraju trudnoću najviše bi volele da imaju jednostavan odgovor na pitanje šta bi trebalo da rade, a profesor dr Aleksandar Ljubić naglašava da je još uvek rano za davanje jasnog i prostog odgovora. "Preporučio bih svim ženama vakcinaciju pre trudnoće i da se svi odmah vakcinišemo, to bi bilo najbolje. I pre lečenja steriliteta i pre začeća", naglasio je profesor Ljubić u emisiji Beogradska hronika.

On je naglasio da Batut, na osnovu mišljenja stručne komisije, definiše jasno pravilo da vakcinacija nije kontraindikovana u trudnoći i da se preporučuje posle prvog trimestra.

Doktor govori da je svestan da su, usled raznih saznanja, ljudi nailazili na zbunjujuće poruke. "Promena naših stavova je ono što zbunjuje pacijente. I dalje postoje, zbog vremena koje je prošlo od pojave kovida, preporuke bazirane samo na ekspertskim mišljenjima, a ne dokazima. To je najmanje snažan naučni potkrepljeni dokaz i danas, ali jedini je moguć", naglašava profesor Ljubić. "Nema jedinstvenog stava ni među samom strukom", dodaje on.

Doktor objašnjava da stručnjaci iz naše zemlje kažu da je, u nekim situacijama, potrebno razmotriti da li je vakcina potrebna. "Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija i američko udruženje dali su preporuku svim trudnicama da se vakcinišu. S treće strane, najviša regulatorna tela tvrde da ne mogu da daju preporuku, jer nemaju dokaza i da su neophodna istraživanja da bi se takva vrsta preporuke dala", objašnjava doktor. On dodaje, takođe, da sam nije izdao potvrdu trudnici da se vakciniše, ali da izdaje mišljenje o stanju trudnoće - da li je vakcinacija kontraindikovana ili nije.

"Verovatno najveća pokrenuta studija o delovanju kovida i lekova u trudnoći je zajednička američke i evropske medicinske agencije, a počela je tek u maju ove godine. Moramo da sačekamo rezultate da bi preporuke bile zasnovane na dokazima", naglašava doktor u Beogradskoj hronici.

On se osvrnuo i na vakcinaciju protiv gripa. Kaže da je zvaničan stav da trudnica treba da se vakciniše, nezavisno od starosti trudnoće. "Zdrava pamet nalaže ne u prvom trimestru", zaključio je doktor Ljubić.

izvor: yumama