Popularni domaći glumac Miloš Biković postao je tata! Njegova verenica Ivana Malić je 9. januara na svet donela njihovog sina, kojem je, kako pišu domaći mediji, par dao ime Vasilije.

Ime bebe je na Instagramu otkrio Milošev kolega Miloš Petrović Trojpec, a Vasilije je inače poslednjih godina redovno na listi najpopularnijih imena u Srbiji!

Etimološke hipoteze o poreklu muškog imena Vasilije su višestruke. Po jednoj od njih, Vasilije je poreklom iz grčkog jezika i potiče od reči "basilios", što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči "basil", koja znači ime biljke bosiljak.

Značenje muškog imena Vasilije, u prenesenom smislu, može da se protumači kao – "onaj koji je kruna uspeha", "onaj koji je rođen da vlada", "onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara", "onaj koji ima uspeha u životu", "onaj koji je kao kralj", "osoba koja je zdrava" ili "ona osoba koja je mirisna kao bosiljak", "onaj koji se u sve meša", "onaj koji je zelen" (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba).

Najpoznatiji nadimci i imena od milja za ime Vasilije su – Vasa, Vaso, Vaske, Vasko ili ime Vaskić, dok su izvedenice i varijantne forme imena Vasilije relativno retke, a najpoznatije su Vasilj, Vasilij, Vaskez, Basil, Vasil ili neka poznata ženska imena, kakva su Vasilija i Vasilisa.

BONUS VIDEO:

Kako se žena oporavlja posle porođaja TikTok/drjenniferlincoln

 (Yumama/N. Z.)