Ruska TV voditeljka Svetlana Zejnalova dugo je skupljala hrabrost da u medijima ispriča sa kojim se izazovima suočavala kao majka autistične ćerke, a onda je odlučila da progovori zbog drugih roditelja i dece. Kada je njena devojčica Aleksandra imala godinu i po, lekari su prvi put primetili promene u njenom ponašanju. Prema rezultatima pregleda, otkriveno je da ima autizam.

TV voditeljka je priznala da su je često molili da sa detetom napusti kafić, kao i da devojčicu nisu prihvatali u vrtiću. "Zamolili su nas da napustimo kafić, izbačeni smo iz krugova - niko ne želi da ima odgovornost sa teškim detetom. Nisu nam bili pristupačni vrtiće, čak su i dadilje odbijale da rade sa mojim detetom. Razumela sam, s jedne strane, zašto su takvi. Ali bila sam beskrajno uvređena što se to dešava. Jeste bolesna, ali je čovek!" - govorila je neutešna voditeljka.

Situacija je postala još komplikovanija kada je Svetlanin suprug Aleksej Glazatov napustio porodicu. Uprkos svemu, TV voditeljka je počela je sama da odgaja ćerku. "Imala sam teške trenutke kada je moj muž otišao. Počeli su beskrajni problemi - morate naći novac, doktore, ne razumete šta da radite. I jasno razumete da ćete to raditi ceo život. I, najverovatnije, nijedan muškarac nikada neće želeti da živi sa vama ... " - priznaje TV voditeljka.

Svetlana je počela da se bavi bilo kojim poslom, da ne odbija nijedan projekat u kome joj je ponuđeno da učestvuje - sve da bi platila lečenje, obrazovanje i odmor svoje ćerke. Prema rečima TV voditelja, dugo vremena nije mogla da nađe dobru dadilju za devojčicu, jer nije tako lako komunicirati sa njom kao sa drugom decom. Pored toga, bilo joj je teško da otvoreno prizna da dete ima problem u razvoju.

"Jednog dana sam jednostavno prestala da govorim drugima: "Moja ćerka ima težak karakter" ili "Ima male probleme, uskoro ćemo ih prerasti". Ovo je obmana - pre svega nje same, - kaže Svetlana. "Izgleda kao da vas je sramota što imate problema sa detetom. I prestala sam da se stidim, počela sam da govorim svima u lice: "Moja ćerka ima autizam. Ako želite, ne morate nas pozvati u posetu."

Malo po malo, voditeljka se nosila sa životom i prestala je da bude nesrećna. I iako je Svetlana stavila tačku na svoj lični život, ipak je uspela da upozna čoveka koji je postao deo njene posebne male porodice i postao prijatelj sa njenom ćerkom.

"Prihvatio je da je teško", istakla je Svetlana u jendom intervjuu "Onda smo shvatili da treba da nabavimo psa. Štaviše, kako se ispostavilo, moj partner ima i alergije i astmu. Ali on je rekao: "Moja astma će to podneti." Rekla sam ćerki: "Saša, ovo je tvoj pas". A ona je zagrli i reče: "Psu moj, dobri moj, dragi. Paralelno, upoznali smo dobrog doktora. Sve zajedno, to je dovelo do činjenice da je do šeste godine, na njen rođendan, moja devojčica već izgovarala neke rečenice. Počela je da voli pesme, knjige. Pas joj je bio kao katalizator da progovori."

Jedino zbog čega Svetlana Zejnalova sada žali je to što nije u stanju da uzme i izleči ćerku za jedan dan. "Jasno sam shvatila da ću sada poboljšati svoj život i biće dobro. Neću biti bogata možda kao moje prijateljice. Ne mogu, kao one, da uzmem kartu i odletim za Nicu. Ali partner i ja ćemo zajedno biti tim."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Da li MMR vakcina izaziva autizam?  Kurir TV