Šest nedelja nakon što je rodila blizance, Loren Burnham Lujendik je hospitalizovana zbog mastitisa.

Nije dobro. Mastitis se pogoršava, čak i dok je na antibioticima. Mrzim što joj se ovo događa", napisao je 39-godišnji Ari Lujendik, suprug rijaliti zvezde.

Naknadno je objavio da će Loren ostati u bolnici gde je intravenozno leče antibioticima i paze da se situacija ne zakomplikuje.

"Kroz mnogo toga je prošla ove nedelje", dodao je.

Mastitis najčešće zahvata žene koje doje.

"Laktacijski mastitis je stanje kod kog dojka može postati crvena, otečena i bolna. Najčešće se javlja u prva tri meseca dojenja, a zahvata između dva i deset posto majki koje doje", pojasnila je dr Kristin Grivs za Today.

Simptomi mastitisa uključuju bol, crvenilo i oticanje. Ako to stanje traje duže od nekoliko sati, potrebno je javiti se lekaru koji može prepisati antibiotik.

"Reč je o infekciji, pa može biti propraćena temperaturom, malaksalošću i bolom. Pod najvećim rizikom su žene koje su prethodno imale mastitis ili probleme sa dojenjem (na primer začepljene mlečne kanale). Mastitis zahvata i žene koje se loše hrane ili su pod stresom, ispucale su im bradavice ili njihova deca retko jedu", dodaje Grivs.

Slučajevi hospitalizacije zbog mastitisa su retki. Devet od deset hiljada dojilja zahteva hospitalizaciju zbog tog stanja.

"Rizik se može smanjiti čestim podojima ili izdajanjem. Važno je ne čekati predugo nakon što se pojave bol i otekline u dojkama. Ako primetite bol, crvenilo ili otok, stavite tople obloge na dojke kako biste proverili da li je reč o začepljenom mlečnom kanalu. Ako ne splasne ili nestane kroz 12 do 24 sata, treba da posetite lekara. Ne želite da to stanje dovede do apscesa dojke", upozorila je doktorka.

Yumama/index.hr