Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održavanje trudnoće

Zbog čega se pojedinim trudnicama preporučuje mirovanje i kakav je protokol praćenja rizične trudnoće?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada prvi put ugledate vašu bebu, kada je dodirnete, pomazite i poljubite... sve što se dešavalo u trudnoći - istog trenutka zaboravljate i prepuštate se čarima roditeljstva! Taj prvi susret u vašem pamćenju ostaje zauvek, bez obzira da li je u prethodnih devet meseci bilo problema. Međutim, drugačije se tretiraju, i drugačije treba da se ponašaju žene čiji je tok blaženog stanja stabilan od onih kod kojih je rizičan.

O održavanju trudnoće smo razgovarali sa dr Brigitom Lepeš-Bingold, ginekologom-akušerom iz Novog Sada. Ona polovinu svog radnog vremena provodi sa trudnicama na Poliklinici za pružanje usluga iz oblasti ginekologije i akušerstva, interne medicine i dermatologije "Prim. dr Marić", a drugu polovinu posvećuje učenicima srednje medicinske škole "7. april" u Novom Sadu.

Šta znači termin održavanje trudnoće?

- Trudnoća traje 40 nedelja, to jest 9 kalendarskih meseci, ili 10 lunarnih meseci, ili 280 dana. Svakog dana, u trudnoći se stvaraju, rastu i razvijaju organi i sistemi organa, koji postepeno stupaju u  funkciju potrebnu za održavanje trudnoće. Ako neki od tih organa ili sistema organa zakažu, trudnoća mora da se održava uz adekvatne savete i terapiju. Danas postoje protokoli praćenja trudnoće koja je stabilna, a rizične trudnoće zahtevaju poseban nadzor.

Kakav je protokol praćenja stabilnih trudnoća, a kakav rizičnih?

- Kontrole redovnih trudnoća bi trebalo da se obavljaju jednom mesečno. Pored ultrazvučnog pregleda, obavezno se kontroliše krvna slika, šećer u krvi i urin, kao i krvni pritisak trudnice. Ukoliko je trudnoća rizična, a spisak razloga za to je veliki (kontrakcije, otvaranje grlića materice...) - uvode se češće kontrole, koje podrazumevaju ginekološki pregled, sa dodatnim laboratorijskim pregledima, u zavisnosti od konkretnog problema u trudnoći.

Kada se trudnicama preporučuje mirovanje, odnosno ležanje?

- Preporučuje se u slučaju pojave kontrakcija pre očekivanog termina porođaja, kao i dilatacije (širenja) cervikalnog kanala - koja ukazuje na prevremeni porođaj ili pobačaj. Savetuje se pošteda od posla, to jest bolovanje. Ukoliko se i pored preduzetih mera tegobe ne smire, može da se uradi intervencija - "serklaž", odnosno opšivanje grlića materice. Ako je reč o lakšim oblicima tegoba (npr. ako  ima  blagih  povremenih  bolova, koji  ne  dovode  do otvaranja  grlića materice), trudnicama su dozvoljene šetnje, ali uz nošenje odgovarajućeg pojasa.

Da li su dozvoljeni seksualni odnosi?

- U vreme održavanja trudnoće, predlaže se apstinencija (uzdržavanje) od seksualnih odnosa.

Koje su moguće posledice ukoliko se trudnica ne pridržava saveta stručnjaka?

- U slučaju da se tegobe, to jest bolovi u predelu trbuha, kao i osećaj "tvrdog trbuha" ne povuku, a trudnica ne koristi datu terapiju ili se ne pridržava saveta stručnjaka - moguć je pobačaj ili prevremeni porođaj, sa neizvesnim prognozama što se tiče zdravlja novorođene bebe. Dakle, kada je budućoj mami savetovano mirovanje to je učinjeno sa jakim razlogom – radi očuvanja njenog i bebinog zdravlja.

Jasna Grizer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica