Sofi Skil, dvogodišnja devojčica iz Šefilda, provela je nekoliko dana u bolnici na aparatima nakon što je progutala okruglu bateriju veličine novčića, piše "BBC".

Kiselina iz baterije iscurila je iz njenog jednjaka do pluća, izazivajući strašan bol i stavljajući je u životnu opasnost. Lekari su istakli da njen slučaj nije jedinstven – dvoje dece godišnje u Velikoj Britaniji umre zbog gutanja baterije.

Ovaj tip baterija koristi se za napajanje mnogih naprava i igračaka koje će naći svoje mesto ispod novogodišnje jelke, upozoravaju stručnjaci. Mogu se naći u desktop slušalicama, raznim igračkama poput robota, autića, muzičkih čestitki i slično.

Ove baterije, zbog svog oblika i sjaja, mogu biti privlačne maloj deci, a neretko ih mogu asocirati i na slatkiše. Ako se progutaju, baterije mogu izazvati gušenje i katastrofalne opekline.

Sofina majka Kler upozorava druge roditelje na opasnost. Ona kaže da i dalje nema ideju gde je njena ćerka pronašla bateriju koju je progutala.

"Još uvek je disala i plakala je. Takođe je vrlo glasno vrištala. Nikada ranije nisam čula takav vrisak", priseća se Kler.

Kler je odmah odvela Sofi u bolnicu i nakon što su lekari otkrili šta nije u redu, smestili su devojčicu u operacionu salu kako bi izvadili bateriju. Iako je Kler postupila vrlo pribrano i reagovala pravovremeno, povreda koju je baterija nanela njenom detetu bila je ozbiljna.

"U roku od dva sata napravila je veliku štetu. Rendgenski snimci pokazali su da joj je baterija stvorila opekotine na jednjaku i plućima. Sofi je morala da ide na aparate koji su joj pomagali da diše."

Sofi, koja sada ima šest godina, potpuno se oporavila nakon što je pre četiri godine nekoliko dana provela u bolnici.

Stručnjaci objašnjavaju da pljuvačka u organizmu sa baterijom pravi reakciju, stvarajući nagrizajuće hemikalije, pa je pravovremena reakcija u slučajevima poput Sofinog vrlo važna. Istrošene baterije i dalje mogu biti opasne jer sadrže dovoljno električnog naboja da se dete teško povredi.

Što možemo napraviti?

Uverite se da igračke i drugi proizvodi koji koriste baterije, kao što su mali elektronski uređaji, imaju pregrade.

Pazite na predmete kao što su muzičke čestitke i daljinski upravljači, jer pregrade za bateriju mogu biti oštećene.

Vodite računa o tome da se rezervne baterije čuvaju izvan dosega dece, a da se one istrošene odmah bace.

I, vrlo važno: Ako posumnjate da je vaše dete progutalo bateriju, istog trenutka potražite lekarsku pomoć.

Zapratite nas i na Instagramu!